Kincs és kalendárium | Augusztus | Kisasszony hava | Újkenyér hava

Újkenyér hava

Ó, augusztusi hulló csillagok! Ilyentájt gyakran tekintgetünk fel az égre esténként, miközben titkos vágyainkat próbáljuk előhalászni lelkünk rejtekéből. Hátha valóra válik legalább a legféltettebb…! Bennünket, embereket mindig terveink, vágyaink, álmaink visznek előbbre. Ha valamit nagyon szeretnénk, többnyire előbb vagy utóbb elérjük. Nem mindig hullik az ölünkbe, néha keményen meg kell küzdenünk érte. A lélek jó ismerői szerint nap mint nap merjük tovább álmodni-gondolni azt, amit szeretnénk, s ezzel bevonzzuk a pozitív történéseket. Egyszer csak majd azt vesszük észre, hogy az élet olyan lehetőségeket hoz elénk, amelyek mind célunk felé löknek bennünket. Az van és az lesz, amit szeretnénk, még ha nehéz is ezt elhinni. Álmodjunk nagyot, merészet, de ne csak a csillagokban, hanem saját magunkban is sokkal jobban bízzunk. Az erő velünk van.

HÓNAPSOROLÓ

Augusztus, Kisasszony hava, Újkenyér hava. A hónap jeles napjai: 5. Havas Boldogasszony, 15. Nagyboldogasszony, 20. Szent István ünnepe.
Szép magyar keresztneveink: Szerény, Délibáb, Kende, Csiperke, Sudár, Becse, Delinke, Ipoly, Babu, Estilla, Tomor, Vajk, Zelemér, Zólyom, Tuli, Koppány, Füvellő, Kajtár, Szilárd, Atád.

JÁRJUNK UTÁNA

Sokan kérték, hogy írjak a gyógyításkor szerzett tapasztalataimról és, hogy szerintem miért van annyi beteg. Most ennek fogunk több részben utánajárni.
Az egészségi állapotunk mára – sajnos – egy kényes téma lett. Nagyon vékony a jég a véleményét kifejtő alatt. Az utóbbi egypár évtizedben olyan ütemben változott meg az életünk, annyi új információ talált meg minket, hogy aki az igazságot keresi, hosszú útra készüljön, és nagyon kell vigyázni, nehogy ez az út útvesztővé váljon!
Akkor kezdjük az elején. Tíz éve segítek embertársaimnak meggyógyulni. A tapasztalatom az, hogy a betegségeink mind lelki eredetűek. A testünk csak azt mutatja meg, hogy 39,5 fokos láza van, de azt, hogy miért, már nem. A lelki ok megszűnésével a beteg mindig meggyógyul. Mik azok a lelki okok? Pl. megütöm a könyököm az ajtófélfában. Hol itt a lelki ok? Ott, hogy azért volt a baleset, mert figyelmetlen voltam. Miért? Mert reggel összevesztem az asszonnyal, napközben bántott a lelkiismeret (aki ismeri a lelkemet), ami miatt semmire sem tudtam kellően odafigyelni, és már kész is a baj. Történt emiatt már nagyobb baj is. Összefoglalva: minden betegséget egy érzelmi probléma indít el. Ha sokat rágódok valamin, eszem magam, akkor előbbutóbb ez sikerülni fog, és szép lassan megeszem, majd megemésztem magam. Ezt hívjuk ma rákbetegségnek. A rákot régen fenének hívták. Ma is így mondjuk: Enné meg a fene! Viszont azt is mondjuk, hogy valamit akkor is megcsinálok, ha: a fene fenét eszik is. Ami azt jelenti, hogy a

rettegett betegség mindig eltűnik, ha a kiváltó ok megszűnik, vagyis a beteg szembesül a gondjával és megoldja, megemészti azt. A gond-old-meg szavunkban ott van ugyan a gond, de az is ott van, hogy meg kell oldani, mert különben: Megesz a fene! A következő résztől kezdve sorban kitérek az egészségi állapotunkat leginkább érintő, testi és lelki gondokra.

MAGYARÁN SZÓLVA

A fenti sorok olvasása után könnyítsünk a témán és magunkon, mert így könnyebbülhetünk meg a legkönnyebben, ami nagyon fontos a mai rohanó világban, hogy mi is könnyebben tudjuk venni az akadályokat. Hogyan lehet a legegyszerűbben megkönnyebbülni? Remélem, már mindenki rájött, hogy sírás útján. Biztos mindenkivel előfordult már, hogy egy kiadós sírás után, mintha újjászületett volna. Nem? Akkor tessék kipróbálni, amíg nem késő. Ugyanis ma sok középkorú, főleg férfitól hallom, hogy nem tud sírni, vagy, hogy gyerekkorában
sírt utoljára. Amikor gyermek voltam, nekem is sokszor mondták a szüleim, mikor sírással akartam könnyíteni magamon: egy fiú nem sír, ez katonadolog. Aki nem tud sírni (mert nem szabad, vagy nem illik), attól az egyik legcsodálatosabb dolgot, a megkönnyebbülés lehetőségét vették el. Tehát, ha édes anyanyelvünkre hallgatunk, igen is szabad és kell könny-ezve meg-könny-ebbülni. Szép könnyeket, hölgyeim és uraim! S végül az elmaradhatatlan idézet csodás anyanyelvünkről: "Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható. Nem külsőséges valami, mint a kabátom, még olyan sem, mint a testem. Mélyen bennem van, vérem csöppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként." (Kosztolányi Dezső: Ábécé a nyelvről és lélekről).

Kelt 2011. Újkenyér havában
B. VIDA JÚLIA és IZSÁK JÓZSEF